Share |

Refacerea zonei mlăştinoase Bolsa Chica

  • Bolsa Chica Wetlands 1

    Bolsa Chica Wetlands 1

  • Bolsa Chica Wetlands 2

    Bolsa Chica Wetlands 2

  • Bolsa Chica Wetlands 3

    Bolsa Chica Wetlands 3

  • Bolsa Chica Wetlands 4

    Bolsa Chica Wetlands 4

Consideraţii generale

Proiectul „Amenajarea zonei mlăştinoase Bolsa Chica” este în regiunea Orange, statul California, în apropierea orașului Hunting Beach. Scopul proiectului a fost de a reface si reda ecositemului zona mlăştinoasă Bolsa Chica. Proiectul acoperă o suprafață de 504 ha și este cel mai mare și mai scump proiect de amenajare a unei zone mlăştinoase din sudul Californiei şi al doilea de acest fel din istoria Serviciului de Protecţie a Peştilor şi Faunei Salbatice din SUA (U.S. Fish and Wildelife Service). Un comitet de organizare format din opt Agenții Federale și de Stat au coordonat desfășurarea proiectului de amenajare din Bolsa Chica. Refacerea habitatului din zona umedă necesita reconectarea acestei zone  la influenţa revigorantă a mareei oceanice prin creerea unei lagune cu fluctuatia nivelului apei controlată.

Tema proiectului

Proiectul de amenajare a inclus construirea și administarea unor zone: lagune, insulițe, terenuri mlăștinoase precum și construirea unui perete de ecranare. A fost proiectat un perete de palplanşe lung de 1400 ml care să penetreze stratul de argilă cu grad mic de permeabilitate pentru a preveni orice fel de infiltraţii ale apei din pânza freatică cât şi a celei saline în zona împrejmuitoare. Astfel s-a construit un sistem de evacuare al apei din zona lagunei pentru a controla nivelul pânzei freatice din zonele invecinate.

După evaluarea unui studiu geotehnic s-a ales utilizarea unui perete vertical de palplanşe deoarece asigura un grad de impermeabilitate crescut împotriva apei sărate iar pe lângă aceasta necesita un nivel scăzut de întreținere spre deosebire de alte soluții clasice.

Soluţia/ impactul

Pentru acest proiect, inginerii de la compania Moffat & Nichol au efectuat o modelare 3D a amplasamentului, cu ajutorul programului ModFlow96 facut de firma Grpoundwater Vistas. Datele de intrate pentru acest program au avut la bază stratificația pământului, conductivitatea hidraulică măsurată pe teren și nivelul hidrostatic măsurat de piezometrele care au fost instalate în zona lagunei. Laguna a fost deschisă către ocean pe data de 24 august 2006. Din momentul restabilirii în totalitate a zonei mlăştinoase, ecranul de palplanşe împotriva infiltrațiilor s-a comportat exact cum a fost proiectat.

Construcția/ realizarea

În septembrie 2005, Compania Hughes Construction (o subsidiară a consorţiului Kiewit Pacific)a demarat lucrările de instalare a celor 1370 m liniari de palplanşe sintetice  CMI. Instalarea s-a realizat cu ajutorul unui utilaj ABI, a unei vibre și a unui sabot metalic. Având în vedere natura nisipoasă a straturilor de pământ subterane, nu au fost întâmpinate probleme în timpul instalării. S-au instalat în medie 60 m liniari palplanse/zi.

Mai multe informații pentru ecrane de etanșare