Share |

Înlocuirea peretelui de piloți forați de la groapa de gunoi Bridgeway Acres

 • Bridgeway Acres Landfill 1

  Bridgeway Acres Landfill 1

 • Bridgeway Acres Landfill 2

  Bridgeway Acres Landfill 2

 • Bridgeway Acres Landfill 3

  Bridgeway Acres Landfill 3

 • Bridgeway Acres Landfill 4

  Bridgeway Acres Landfill 4

Considerații generale

Groapa de gunoi (depozitul de deșeuri) Bridgeway Acres (BW A) din regiunea Pinellas, statul Florida, SUA, are o suprafață de aproximativ 285 ha. Întreaga suprafață este împrejmuită cu un perete din piloți forați, perete ce are un sitem de piezometre pentru monitorizarea continuă a presiunii statice asupra lui.

Tema proiectului

Autoritățile statului Florida și Departamentul Transporturilor Florida (FDOT) au efectuat îmbunătățiri la drumul situat în partea de nord al amplasamentului. O secțiune a drumului proiectat se află în imediata vecinătate a peretelui de piloți. Consultându-se cu Departamentul de Protecție a Mediului Florida (FDEP), s-a stabilit că peretele trebuie mutat departe de zona în care se amenajează drumul.

Datorită condițiilor geologice din zonă căt si a eficientei numai parţiale a zidului din piloți forați, firma de proiectare contractată SCS a analizat și alte tehnologii pentru rezolvarea problemei. După un studiu geotehnic al amplasamentului s-a ajuns la concluzia că piloții forați nu reprezintă o opțiune viabilă datorită potențialului de compresibilitate al terenului, spațiului limitat de lucru și a fenomenului de eroziune în timp.

Soluția/ Impactul

Palplanșa sintetică  ShoreGuard® SG-525 are 60 cm lățime, fapt ce duce la un număr mic de renuri pe unitatea de lungime. Palplanşele sintetice pot fi fabricate la orice lungime transportabilă. Fiecare palplanșă se cuplează cu palplanșa alăturată prin renură. În timpul instalării s-a introdus un adeziv hidrofil între renuri. Acest adeziv, la contact cu apa, își mărește volumul de câteva ori, oferind o impermeabilitate eficientă zidului de palplanşe, cu penetrare de mai puţin de 5×10-11 cm/s. Palplanşele sintetice și adezivul hidrofil nu afectează mediul, nu sunt toxice și sunt concepute pentru a fi utilizate în medii chimice agresive. În cadrul amenajării depozitului BW A s-au folosit o serie de piezometre pentru monitorizarea presiunii statice asupra zidului.

Construcţia/ realizarea

Instalarea palplanşelor s-a realizat cu ajutorul unei vibre și a unui sabot metalic folosit pentru a ajuta la penetrarea pământurilor tari. Palplanşele au fost instalate într-un șanț de 90 cm adâncime. După baterea la adancimea stabilită, s-a extras sabotul lasând palplanşa  în pământ, după care  în șanț s-a introdus pământ de umplutură, acoperind întregul perete.

Mai multe informații pentru ecrane de etanșare