Share |

Bazinul de acumulare “Common Creek”

  • Common Creek Reservoir 1

    Common Creek Reservoir 1

  • Common Creek Reservoir 2

    Common Creek Reservoir 2

Consideraţii generale

Bazinul de Acumulare Common se află la aproximativ 1 km SV de Copper Cliff, Ontario, Canada și cuprinde o suprafață mlăștinoasă delimitată în partea de SE de aflorimente granitice. Datorită vecinătăţii cu o linie de cale ferată cât și a prezenţei unor straturi de turbă ce se puteau tasa la contactul cu apa riscând deplasarea rambleului s-a stabilit, în faza de proiectare, că trebuie evitate modificări asupra nivelului apei subterane.

Tema proiectului

Una din cerinţele majore pentru realizarea bazinului a reprezentat-o crearea unei bariere impermeabile între bazinul de acumulare și apele subterane din apropiere. Opțiunile luate în calcul în faza de proiectare, pentru realizarea unei bariere impermeabile, au fost: membrana HDPE (polietilenă de înaltă densitate), geocompozit bentonitic și perete din palplanşe. În timpul procesului de proiectare, aceste opțiuni au fost evaluate în funcție de gradul de impermeabilitate, durata de viață a materialului, costuri și complexitatea punerii în operă. Pe baza considerațiilor de mai sus, soluția finală a bazinului de acumulare a cuprins un perete din palplanse de aprox. 720 m lungime. Decizia de a folosi palplanşe sintetice împreună cu un adeziv hidrofil s-a bazat, în principal, pe capacitatea peretelui din palplanşe de a oferi o permeabilitate de 1×10-9 m/s.

Soluția/ impactul

Proiectantul, Klohn Crippen Berger Ltd., a implementat o aparatură de monitorizare a performanțelor peretelui din palplanse și a stării pământului din zonă în timpul perioadei de exploatare a bazinului de acumulare. Aceast sistem de monitorizare cuprinde o serie de piezometre, instalate în apropierea căii ferate, și puțuri de monitorizare în amonte și aval de perete, pentru a monitoriza presiunea din pori cât și nivelul pânzei freatice din dreptul peretelui. Aceste monitorizări au fost planificate să dureze până la sfârşitul anului 2009. Rezultatele testelor au arătat faptul că nivelul apei subterane din zonele aferente bazinului nu s-a modificat și nu s-au produs infiltrații prin peretele de palplanse.

Construcţia/ realizarea

Instalarea peretelui de palplanşe sintetice în lungime de 720 m s-a realizat în aproximativ 7 săptămâni (cu întreruperi) și s-a efectuat de către contractantul local William Day Construction Inc. Echipamentele folosite la instalare: un excavator, o vibră și un sabot metalic.

Mai multe informații pentru ecrane de etanșare