Share |

Ecologizarea depozitului de gunoi – Martin Park

 • Martin Park Landfill 1

  Martin Park Landfill 1

 • Martin Park Landfill 2

  Martin Park Landfill 2

 • Martin Park Landfill 3

  Martin Park Landfill 3

 • Martin Park Landfill 4

  Martin Park Landfill 4

Considerații generale

Depozitul de gunoi Martin Park de lângă oraşul San Jose, California, SUA, a funcționat din 1970 până în 1974 când a fost închis o dată cu intrarea în vigoare a reglementărilor federale ce impuneau proprietarilor și operatorilor de depozite de gunoi eliminarea levigatului și realizarea unui sistem de închidere etanș al depozitului. Acest sistem de închidere este necesar pentru a garanta siguranța și sănătatea locuitorilor din zonă în cazul unor eliminări necontrolate de gaze. Pot apărea de asemenea probleme legate de mirosul puternic în situația în care nu sunt luate măsuri de control împotriva gazului emanat. După 1993, reglementările federale au impus monitorizarea depozitelor de deșeuri timp de 30 ani după închiderea acestora.

Tema proiectului

La mijlocul anului 2005, aparatele de monitorizare din depozit au detectat  concentrații mari de metan. Administrația locală a emis ulterior un plan pentru a investiga amploarea problemei emisiilor de gaze și au început prin monitorizarea săptămânală a zonelor tampon între depozit și locuințele din vecinătate, ca o măsură preventivă care să garanteze faptul că aceste locuințe nu sunt supuse emisiilor de gaz metan. Costul total estimat al proiectului a fost de 1,5 milioane de dolari care a inclus realizarea unui canal de colectare a gazelor și un sistem de „sigilare” a depozitului pentru a preveni emisia de gaz în atmosferă.
Administrația locală a stabilit că ecranul de etanşare sin jurul depozitului împreună cu închiderea etanşă la suprafaţă a depozitului va fi o măsură sigură și eficientă pentru protejarea, pe termen lung, a locuitorilor din zona depozitului.

Consiliul de Administrare a Deșeurilor California, care a finanțat o parte din proiect, face parte din Agenția de Protecție a Mediului (EPA) California.

Soluția/ Impactul

Pentru a prevenii emisia de gaz metan s-a realizat o barieră de etanșare la o adâncime de 6,0 m. Datorită spațiului de lucru limitat, realizarea de săpături nu a fost posibilă. De asemenea, din cauza  distanțelor mici față de zonele locuite, s-a evitat folosirea utilajelor grele și celor care produc trepidații. Inginerii au propus folosirea palplanşei SG-625 cu introducerea de adeziv la renuri. Palplanșa SG-625 are un sistem de cuplare cu renuri tip I-Beam Lock™ care asigură integritatea cuplării în timpul instalării și creșterea eficacității etanșării pentru a oferii cea mai bună impermeabilitate. Palplanşele sintetice au demonstrat, timp de zeci de ani, performanțe deosebite la contactul cu gazul metan precum și cu benzenul, creozotul sau kerosenul. Monitorizările indică faptul că peretele de etanșare funcționează așa cum a fost proiectat.

Construcția/ Realizarea

Palplanşele au fost instalate cu ajutorul unui sabot metalic. Utilajele folosite pentru instalarea palplanşelor au fost un Mobilram ABI, utilaj pe şenile ce are un catarg vertical, acţionat hidraulic, care are montată pe el vibra de batere. Acest sistem oferă  o instalare asistată de calculator ce permite introducerea atentă și corectă a palplanşelor. S-a realizat astfel instalarea a peste 30 m liniari de perete de palplanşe pe zi iar proiectul a fost finalizat mult înainte de termen.

Mai multe informații pentru ecrane de etanșare