Share |

Mlaștina sărată Carpinteria

 • Carpinteria Salt Marsh 1

  Carpinteria Salt Marsh 1

 • Carpinteria Salt Marsh 2

  Carpinteria Salt Marsh 2

 • Carpinteria Salt Marsh 3

  Carpinteria Salt Marsh 3

 • Carpinteria Salt Marsh 4

  Carpinteria Salt Marsh 4

Considerații generale

Mlaștina cu apă sărată din Carpinteria se numără printre ultimele de acest fel de pe coasta Californiei. Aceasta depresiune mlăștinoasă are o întindere de cca 95 hectare și reprezintă unul dintre puținele locuri de pe coasta de vest a Statelor Unite unde șesul întâlnește oceanul. Regiunea Carpinteria se caracterizează printr-un ecosistem unic unde specii de pești pe cale de dispariție își depun icrele, păsări rare își fac cuibul și unde vara se hrănește rechinul leopard. De asemenea, este arealul numeroaselor plante exotice. Pentru multe decenii, acest ecosistem mlăștinos a suferit degradări mari din cauza construirii infrastructurii, cartierelor rezidențiale și a centrelor comerciale. Unele zone erau folosite pentru abandonarea deșeurilor precum anvelope uzate sau alte vechituri. În anul 1977, s-a înființat rezervația Mlaștina Sărată Carpinteria, cu scopul de a proteja această regiune.

Tema Proiectului

Amenajarea depresiunii mlăstinoase din Carpinteria a presupus realizarea unor operațiuni de decolmatare a regiunii pentru a crește fluxul mareic de apă sărată care fusese sugrumat de aluviuni, plante de proveniență străină zonei și de drumurile construite. Această curățire a plantelor neavinte zonei cât și mărirea fluxului mareic a permis restabilirea echilibrului în ecosistem.

În același timp creșterea debitului mareic a făcut necesară construirea unei îndiguiri pentru protejarea zonei rezidențiale impotriva inundațiilor (aproximativ 40 de case) dar și a autostrazii învecinate împotriva infiltrațiilor de apă. Betonul, palplanşele metalice și cele din material compozit au fost luate în calcul în vederea proiectării unei îndiguiri.

Soluția/ Impactul

Betonul, ca material de construcție pentru peretele împotriva inundației, a fost eliminat atât din cauza costului cât și a greutății specifice prea mari în raport cu proprietățile nefavorabile ale solului. Oțelul a fost de asemenea exclus pe criterii legate de cost, estetică, și durată de viață scăzută. În plus, coroziunea implicită presupunea realizarea de lucrări de mentenanță frecvente. A fost aleasa palplanşa din material compozit model UC-30 UltraCompositeTM datorită performanței deja dovedite în proiecte similare, a ușurinței de instalare, a costurilor scăzute și nu în ultimul rând a durabilității in exploatare.

Construcția/ realizarea

Constructorul (Foundation Pile Inc.) care a obținut contractul a realizat instalarea a peste 600 metri liniari de perete de palplanşe UltraCompoziteTM in mai puțin de 10 zile calendartistice, astfel impactul ecologic asupra zonei fiind practic inexistent.

Mai multe informaţii privind prevenirea inundaţiilor