Share |

Reabilitarea digului din jurul lacului Apopka

 • Lake Apopka1

  Lake Apopka1

 • Lake Apopka2

  Lake Apopka2

 • Lake Apopka3

  Lake Apopka3

 • Lake Apopka4

  Lake Apopka4

Considerații generale

Lacul Apopka din districtul Orange, statul Florida, SUA, avea cândva o întindere de 12.000 de hectare, fiind și o zonă foarte cunoscută de pescuit biban. În anul 1940, o mare parte din lac s-a dorit a fi transformată în teren agricol. Fermierii din zonă au construit în acest scop un dig cu diverse materiale avute la îndemână, iar terenul a fost exploatat intensive pe o perioadă îndelungată. În anul 1996, administrația bazinala a râului St. Johns (St. Johns River Water Management District – SJRWMD) a cumpărat terenul cu intenția de a-l reda circuitului “umed”. Studiile efectuate au arătat că digul de pământ care împrejmuia viitoarea zonă lacustră era afectat de rețeaua complexă de galerii subterane create de rozătoare și de rădăcinile crescute de-a lungul timpului în structura digului. Pentru eliminarea infiltrațiilor de apă, au fost luate în considerare diverse soluții de proiectare. Cea mai potrivită variantă, din punctul de vedere al eficienței și al costurilor, a fost realizarea unei ecranări cu palplanse PVC ShoreGuard®, îngropate de-alungul axului digului.

Tema proiectului

Digul de pământ de pe lacul Apopka are o lungime de 13 km, lățimea de 3,5 – 4,5 m,  iar panta taluzului depășește raportul de 3:1. Proiectul propus prevedea introducerea unui perete de palplanşe sintetice în axul digului care să realizeze o ecranare împotriva infiltrațiilor de apă. Produsele ShoreGuard® sunt fabricate cu tehnologia XCRTM care folosește, pentru stratul interior, material sintetic reciclat iar pentru cel exterior PVC virgin tratat cu aditivi ce conferă rezistență la decolorare, agenți chimici și raze ultraviolete. Proiectanții au ales modelul de palplansa ShoreGuard® SG-325, cu o lățime de 60 cm (ce reduce numarul de renuri pe metru liniar de perete), pentru realizarea ecranului de etanșare în structura digului de pământ.

Soluţia/ Impactul

Prima fază a proiectului a fost reabilitarea tronsonului de dig cel mai afectat în lungime de 150 m. SJRWMD a dorit verificarea eficienței soluției cu palplanse sintetice cât și determinarea costurilor efective pentru această lucrare.

Proiectul s-a dovedit a fi un succes, în primul rând datorită eliminării complete a infiltrațiilor pe porțiunea de dig reabilitată, problemă care de fapt determinase lansarea proiectului. Beneficiarul lucrării a dorit, în consecință, implementarea acestei soluții pe întreaga lungime a digului de pământ, alocând fondurile necesare pentru fazele urmatoare ale proiectului.

Construcția

Digul fiind construit cu zeci de ani în urma de fermierii locali, în structura lui s-au găsit diverse tipuri de pamânturi precum argile tari, mâl, turbă, dar și bolovani, rădăcini și chiar un autobuz de școlar! Pentru realizarea lucrărilor a fost utilizat un utilaj mecanizat de săpat șanțuri (trencher), care a avut capacitatea de a tăia orice material găsit în componența digului, până la adâncimea de 6 metri. După săparea unui şanț cu adâncimea de 4 m și lățimea de 30 cm pe întreaga lungime de 150 m, a fost folosit un excavator cu cupă mare pentru introducerea în pamant a palplanşelor model ShoreGuard® SG-325 până la adâncimea de 6 m. Golul rămas lângă peretele de palplanşe a fost umplut cu pământul scos la realizarea șanțului. Întreaga lucrare nu a necesitat decât o echipă de 3 muncitori plus operatorul maşinii de săpat și a fost finalizată în doar 3 zile.

Mai multe informaţii privind prevenirea inundaţiilor