Share |

Repararea digului de-a lungul pârâului Salsipuedes

 • salsipuedes-levee 1

  salsipuedes-levee 1

 • salsipuedes-levee 2

  salsipuedes-levee 2

 • salsipuedes-levee 3

  salsipuedes-levee 3

 • salsipuedes-levee 4

  salsipuedes-levee 4

Considerații generale

Pârâul Salsipuedes este un afluent al râului Pajaro, din Statul California, SUA. Această apă curgătoare întâlnește râul Pajaro în localitatea Watsonville, din regiunea Santa Cruz. Bazinul hidrografic al râului Pajaro a suferit numeroase inundații pe parcursul ultimului secol. În anul 1995, revărsarea apelor a cauzat daune în valoare de 95 milioane de dolari, conform Corpului de Ingineri ai Armatei SUA (USACE). Același raport menționează faptul că proprietăți în valoare de peste 1 miliard de dolari americani sunt amenințate în zona bazinului acestui râu. Departamentul Lucrărilor Publice din Santa Cruz a fost însărcinat cu mentenanța barajelor care protejează localitatea Watsonville aflată la confluența râului Pajaro și a afluentului său, pârâul Salsipuedes. Acesta a realizat o analiză geotehnică în aprilie 2002 pentru a evalua starea digului adiacent orașului Watsonville.

Tema Proiectului

Investigațiile geotehnice efectuate au raportat afuieri, cedări de taluz și eroziuni excesive. Aceste fenomene au fost cauzate în mare parte de activitatea rozătoarelor din regiune și au generat infiltrații laterale majore. Stabilitatea și integritatea digului de pământ fiind amenințate, o soluție urgentă a trebuit a fi adoptată. S-a procedat la o evaluare geotehnică amănunțită, aceasta presupunând și o cartografiere a zonei de către Agenția  Federală de Gestiune a Situațiilor de Urgență (FEMA), și utilizarea celor mai performante programe de calcul de care dispune Corpul de Ingineri ai Armatei Statelor Unite (USACE). Soluția optimă luata in considerație pentru reabilitarea digului afectat a fost un perete de protecție din palplanşe de pământ. Analiza geotehnică a argumentat această opțiune prin faptul că peretele de palplanşe va opri afuierea, va proteja digul de pământ împotriva infiltrațiilor necontrolate și va reduce probabilitatea de inundare la limite acceptate.

Soluția/ Impactul

Studiului tehnic efectuat a concluzionat ca “Cea mai bună soluție este un ecran de etanșare care nu va mai putea fi afectat de prezența rozătoarelor și va necesita foarte puține lucrări de mentenanță.” Pentru aceasta au fost luate inițial în considerare palplanșele metalice și din PVC. Calculele au aratat însă faptul că, ținându-se cont de testele privind coroziunea oțelului, era necesară o grosime a palplanşelor metalice mare, ceea ce implică și costuri foarte ridicate. Un alt considerent avut în vedere a fost spațiul de lucru mic pe digul de pământ care îngreuna mult instalarea palplanşelor metalice. Spre deosebire de acestea, palplanşele sintetice model ShoreGuard® produse de Crane Materials International se manevrează ușor și au greutate redusă, putând fi folosite fără probleme în spații de lucru restrânse. După aproape 10 ani de la instalare, în timpul căroara au fost inundații repetate, administratorul districtului Santa Cruz a subliniat faptul că nu s-au constatat probleme sau cheltuieli cu întreținerea de când au fost instalate palplanşele sintetice ShoreGuard®.

Construcția/ Realizarea

Executantul lucrărilor, Hughes Construction, a început instalarea a peste 300 m de perete de palplanşe sintetice ShoreGuard® CL-9900 după ce a câstigat licitația pentru acest proiect în iunie 2002. Instalarea palplanşelor s-a facut utilizând un sabot metalic PileClaw atașat unui utilaj ABI specializat. Palplanşele au putut fi introduse la o rată de 30 metri pe zi, straturile de pământ variind de la mâl argilos la argilă tare. Execuția lucrărilor s-a încheiat înainte de termenul prevăzut.

Mai multe informaţii privind prevenirea inundaţiilor