Share |

Dig împotriva inundațiilor in Swan Quarter

 • Swan Quarter1

  Swan Quarter1

 • Swan Quarter2

  Swan Quarter2

 • Swan Quarter3

  Swan Quarter3

 • Swan Quarter4

  Swan Quarter4

Considerații generale

Swan Quarter, o localitate din districtul Hyde, Carolina de Nord, SUA, a cunoscut  episoade de inundații severe. Uraganele și furtunile tropicale care au traversat coasta de est au inundat orașul în repetate rânduri, făcând daune de aproape 1 miliard de dolari. Furtunile au afectat proprietățile private și au pus în pericol economia orașului pe termen lung prin pagubele făcute industriei agroalimentare locale. Orașul avea nevoia de o soluție pentru protejarea a 970 de hectare de teren împotriva eventualelor inundații viitoare.

Tema proiectului

Proiectul a presupus construirea unui baraj lung de 28,5 km, care a fost realizat în mai multe faze. Prima etapă a constat în realizarea unei indiguiri înalte de
1,8 m din palplanşe sintetice și piloți din material compozit. Aceste elemente de construcție au fost preferate materialelor tradiționale deoarece oferă o durată de serviciu mult mai lungă decât cea a oțelului sau a betonului. Palplanşele ShoreGuard® fabricate de Crane Materials International (CMI) au satisfăcut toate exigențele necesare și au oferit drept garanție performanțele obținute în aplicații asemănătoare. ShoreGuard® folosește tehnologii de ultimă oră pentru fabricarea tuturor tipurilor de palplanşe sintetice. Tehnologia XCR oferă cea mai bună protecție de pe piață împotriva degradării cauzate de razele UV și împotriva agenților chimici dăunători. Pentru atingerea rezistenței necesare, proiectul a prevăzut și două centuri orizontale și un capac structural din aluminiu.  Aceste elemente adiționale au întrunit condițiile de rezistență și protecție anticorosivă și au oferit opțiuni cromatice pentru digul de palplanşe.

Soluția/ Impactul

Constructorii au avut sarcina de a proteja bunăstarea economică a agriculturii locale prin asigurarea integrității terenurilor și a productivității lor. Hyde este unul dintre cele mai întinse districte din Carolina de Nord cu 65% din suprafața sa folosită pentru creșterea vitelor și cultivarea pământului. Suprafața terenului este situată cu doar câțiva metri deasupra cotei de nivel a mării, ceea ce face ca acest district să fie vulnerabil la furtuni și valuri mareice.

Comunitatea are acum o protecție împotriva inundațiilor cu 2,5 m mai mare, asigurată de baraje, ecluze, canale de drenaj si peretele de palplanşe sintetice.
Această protecție adițională reduce riscul inundațiilor și a daunelor implicite pentru 120 de case și firme, reduce drastic frecvența întreruperilor serviciilor comunitare și de utilități și apără terenurile agricole împotriva contaminării cu apă sărată. În august 2011, uraganul Irene a atins viteza de 145 km/h și a ajuns deasupra localității Swan Quarter. Rezidenții districtului Hyde au fost rugați să evacueze zona ca măsură de prevenire a pierderilor omenești. Digul din palplanşe sintetice proaspăt instalat nu a fost compromis de furtună.

Construcția/ realizarea

Pentru înălțimea liberă de 2,4 m de dig, inginerii au proiectat un perete de palplanşe cu fișa de 4,8 m. Studiul geotehnic din amplasament a arătat existența de straturi variind  de la argilă grasă până la argile mărnoase-nisipoase dar și grohotișuri. Constructorul a optat pentru folosirea echipamentelor specializate pentru instalarea palplanşelor sintetice, precum sabotul metalic, care a fost utilizat pentru introducerea profilelor de dimensiuni mari (cu înălțimea secțiunii de 60 cm). Pentru ridicarea și manipularea sabotului metalic s-a utilizat o macara de 50 de tone. Pe parcursul lucrărilor,  echipa de muncitori a ajuns să facă pregatirea, poziționarea și baterea palplanşelor ShoreGuard® în pământ la o adâncime de 4,8m în mai puțin de 8 minute pentru fiecare palplanşa. Profilele ShoreGuard® SG-425 de culoare maro (opțiune premium) au fost selectate pentru acest proiect din considerente estetice, acestea potrivindu-se cu coloritul împrejurimilor. Pentru un adaos de rezistența și rigiditate a digului de palplanșe s-au folosit lonjeroane și capace model ArmorWare®. De asemeena, la fiecare 1,2 m distanță unul de altul au fost bătuți în pământ piloți cilindrici din material compozit, stâlpi de care s-a legat peretele. Acești piloți cilindrici sunt disponibili în mai multe diametre și grosimi și pentru baterea lor în pământ se pot folosi utilaje ca soneta sau vibra. Piloții din material compozit produși de CMI sunt singurii piloți din lume fabricați conform standardelor ISO 9001:2008, utilizând o tehnologie ce maximizează rezistența la impact, pentru o batere cât mai facilă în pământ.

Mai multe informaţii privind prevenirea inundaţiilor