Share |

Apărare mal port Carolina Beach

 • Carolina Beach State Park 1

  Carolina Beach State Park 1

 • Carolina Beach State Park 2

  Carolina Beach State Park 2

 • Carolina Beach State Park 3

  Carolina Beach State Park 3

 • Carolina Beach State Park 4

  Carolina Beach State Park 4

Considerații generale

Parcul Naţional “Plaja Carolina” din statul Carolina de Nord, SUA, este unul dintre cele mai aglomerate din sistemul de parcuri naţionale. Debarcaderul este punctul central al acestui parc care de asemenea include facilităţi pentru turism şi trasee pentru excursii. Este localizat de-a lungul râului Cape Fear, lângă Wilmington.

Tema proiectului

Peretele etanş de lemn al debarcaderului, cu toate ca are are mai puţin de 15 ani vechime, a suferit daune majore din cauza putrezirii şi a micro-organismelor. Apa din zonă este sălcie catre sărată. Datorită reglementărilor de mediu puse în aplicare începand cu anii 1970, apa din zonă a devenit mult mai curată. Această apă sărată, curată, oferă condiţiile ideale pentru micro-organismele din familia Limnoria lignorum cum ar fi “viermele de corabie” care pur şi simplu atacă palplanşele din lemn. Datorită adâncimii portului, în anumite zone peretele de suţinere a malului necesită o expunere între 3,0 şi 5,0 metri. Aceste înălţimi ale pereţilor duc la încărcări mari care, în mod normal, necesită palplanşe din oţel. Firma de consultanţă Andrew Engineering a luat in consideraţie palplanşele din oţel, lemn şi material compozit UltraComposite™ FRP. După analize atente, palplanşa UltraComposit™ a fost aleasă datorită caracteristicilor sale de rezistenţă, ciclului de viată lung, costuri de întretinere aproape inexistente şi costuri de execuţie de asemenea mici.

Proiectul va include peste 760 m liniari de zid de protecţie utilizând două modele de palplanşe UltraComposit™ UC-30 şi UC-50. Ambele profile sunt produse printr-un proces certificat ISO 9001:2008.

Soluția/ Impactul

În zonele cu încărcări mari ale pereţilor de protecţie ale debarcaderului a fost folosită palplanşa UC-50 datorită capacitaţii de încărcare de peste 75,6 kNm/m. În plus palplanşa UC-50 are o lăţime de 0,9 ceea ce conduce la o instalare foarte eficientă. Utilizarea unei palplanşe uşoare (UltraComposite™ este aproximativ 30% din greutatea oţelului) oferă o reducere substanţială a costurilor de transport, manipulare şi de instalare. În plus, greutatea uşoară a UC-50 şi UC-30 reduce de asemenea riscurile de accidentări si măreşte siguranţa pe şantier.

Construcţia/ realizarea

Palplanşele au fost bătute cu ajutorul unui ciocan vibrator folosit pentru instalarea palplanşelor din oţel. La această instalare s-a folosit vibra model MKT V-2C/HP-85.  Aceasta are o forţă de batere de 25t , la o frecvenţă de 1800 lovituri pe minut şi un moment excentric de 635 kg-cm. Contractantul, Intercostal Driving Inc., a reuşit să instaleze aproximativ 37m liniari de perete pe zi în pămanturi de tipuri diferite, de la nisip afânat şi semi-afânat la nisip argilos de umiditate medie la argile tari cu ceva urme de nisip grosier.

Mai multe informaţii pentru protecție de maluri