Share |

Pârâul Buffalo

 • Buffalo Creek Tributary 1

  Buffalo Creek Tributary 1

 • Buffalo Creek Tributary 2

  Buffalo Creek Tributary 2

 • Buffalo Creek Tributary 3

  Buffalo Creek Tributary 3

 • Buffalo Creek Tributary 4

  Buffalo Creek Tributary 4

Considerații generale

Buffalo este un mic afluent al râului Des Plains, care străbate localitatea Palatine din statul Illinois. În majoritatea timpului nivelul apei pârâului Buffalo este de doar 15 cm adâncime, dar pe timpul ploilor abundente sau în perioada de topire a zăpezilor, albia pârâului nu are capacitatea de a prelua creșterea excesivă a debitului apei, ceea ce cauzează inundații. Îngrijorările rezidenților din comunitatea Palatine au luat amploare cu timpul, o dată cu avansarea eroziunilor de mal care amenințau integritatea clădirilor și a terenurilor din apropiere și care creșteau riscul de inundare a regiunii. Expertizele au confirmat faptul că erau necesare lucrări de regularizare a pârâului Buffalo constând în mărirea albiei cât şî în stabilizarea malurilor împotriva eroziunilor.

Tema proiectului

Cel mai problematic aspect al proiectului îl constituia ampriza lucrărilor. Pe ambele maluri ale pârâului existau proprietăți private și publice și era foarte important să fie găsită o soluție care să implice o desfășurare cât mai mică de utilaje, scule și muncitori. De asemenea, depozitarea materialelor pe timpul lucrării nu se putea face într-un spațiu prea mare. Un perete de palplanșe ancorat era imposibil de instalat, din cauza proximității clădirilor învecinate, iar acest lucru a determinat alegerea unei soluții cu un perete care să fie stabilizat mecanic.

Soluția/ impactul

Proiectanţii au ales şi municipalitatea a aprobat utilizarea pereților SheerScapeTM produși de Crane Materials International, atât din perspective estetice dar și pentru eficiența lor ridicată. Panourile SheerScapeTM au o textura asemanatoare peretilor din beton, dar față de acestia au avantajul de a putea fi instalate în condiţiile enumerate mai sus. Suprafața netedă, placută, a panourilor SheerScape® a reprezentat un avantaj foarte puternic în luarea deciziei de către membrii comisiei de aprobare.

Produsele fabricate de CMI oferă de asemenea o protecție împotriva vopselelor utilizate pentru “grafitti”, datorită stratului exterior realizat pe bază de rășini, prin tehnologia XCRTM. În locul unui singur perete de protecție, proiectanții au optat pentru realizarea unui terasament în două trepte pe fiecare mal, cu câte două rânduri de pereți de înălțime mai mică. Lucrările s-au finalizat în limitele termenelor stabilite și s-au incadrat în bugetele alocate. Municipalitatea a fost foarte mulţumită de viteza de execuţie cât şi de aspectul final al proiectului având numai cuvinte de laudă pentru firma de proiectare WC Doland Engineering cât şi pentru firma de construcţii Martam Construction. Cei 300 m de indiguire își realizează acum scopul, eliminând atât fenomenul eroziunii malurilor cât și riscul cu privire la inundarea regiunii adiacente.

Construcția/ realizarea

Administrația localității Palatine a apelat la serviciile companiei Martam Construction pentru instalarea peretelui de sprijin SheerScapeTM. Utilajele folosite pentru acest proiect au fost un excavator Kamatsu 228, un buldozer Kamatsu WA180, un mini-excavator (pentru săparea unui şanţ mic de încastrare a peretelui în pamântul cu roci) cât şi un compactor teleghidat. Constructorului i s-a impus ca la sfârşitul fiecărei zile de lucru sa aibă secţiunea la care s-a lucrat terminată complet! Faptul că nu se putea excava pe toată lungimea malului a făcut și mai necesar un sistem eficient de instalare. Pe porțiuni reduse de mal, s-a realizat întâi săpătura cu ajutorul utilajului Komatsu, apoi pereții SheerScapeTM au fost introduși în poziția verticală in şant.Pasul următor a fost instalarea geogrilei, a conectorilor speciali dintre geogrilă si perete și compactarea umpluturii astfel creându-se un suport perfect pentru perete. Stratul de geogrila/pamânt compactat din spatele zidului au o grsome medie de 60cm. Echipa de muncitori ai companiei Martem Construction a obținut un ritm de lucru foarte eficient, de 15 metri liniari de perete complet instalat pe zi.

Mai multe informaţii despre terasamente