Share |

KB Homes Residential Development

 • KB Home Residential 1

  KB Home Residential 1

 • KB Home Residential 2

  KB Home Residential 2

 • KB Home Residential 3

  KB Home Residential 3

 • KB Home Residential 4

  KB Home Residential 4

Considerații generale

KB Homes este un dezvoltator imobiliar din SUA cu unul dintre cele mai noi proiecte ale sale în localitatea Jacksonville, din nordul statului Florida. Din considerente peisagistice și de intimitate, acest cartier rezidențial a fost construit într-o zonă mlăștinoasă, cu un frumos aspect natural, dar într-o perioadă scurtă de timp locuitorii complexului KB Homes au observat apariția semnelor de eroziune pe proprietățile lor. Expertizele făcute la fața locului au confirmat faptul că micile iazuri din regiune erodau încet dar sigur terenul valoros al localnicilor. KB Homes, căruia i-a fost acordat titlul de “Cel mai admirat constructor de locuințe” pentru al 6-lea an consecutiv de către revista Fortune Magazine, a dorit rezolvarea problemei rezidenților săi într-un termen cât mai scurt. Pentru găsirea soluției optime care să protejeze proprietățile împotriva eroziunii și în acelaşi timp să nu deterioreze aspectul natural al zonei au fost angajate două firme de proiectare, Precision Marine și Baker Klein Engineering.

Tema proiectului

Soluția optimă pentru acest proiect s-a dovedit a fi realizarea unui terasament cu panourile sintetice model SheerScapeTM, oferite de Crane Materials International. Sistemul de sprijinire SheerScapeTM constă într-un perete format din panouri sintetice cu rol de susținere și protecție împotriva eroziunilor, ancorate cu ajutorul unor conectori speciali de un sistem de geogrile pentru mărirea portanței pământului și a rigidității peretelui. Materialele folosite în mod tradițional au fost excluse pentru acest proiect din cauza calităților slabe ale terenului, care nu putea susține un perete de zidărie sau de beton. Mai mult decât atât, durata lucrărilor și costurile aferente utilizării materialelor tradiționale depășeau cu mult pe cele implicate de soluția oferită de CMI. Datorită greutății de zece ori mai mici a panourilor SheerScapeTM, care sunt fabricate în proporție de 90% din material sintetic reciclat, atât costurile de transport dar și impactul asupra mediului au fost mult reduse.

Soluția/ impactul

KB Homes și Baker Klein Engineering au protejat investițiile imobiliare ale rezidenților din Jacksonville prin instalarea peretelui de sprijin utilizând materiale prietenoase mediului, care s-au integrat în peisajul regiunii și și-au îndeplinit rolul de susținere și apărare împotriva eroziunilor. Datorită vitezei de instalare și a aspectului plăcut a peretelui SheerScapeTM, asociația de proprietari a complexului rezidențial a inițiat o a II-a fază a acestui proiect pentru implementarea soluției cu panouri sintetice pe un nou tronson care nu era prevăzut în proiectul inițial oferindu-se, de asemenea, să suporte jumătate din costurile lucrării.

Construcția/ realizarea

Proiectul propus de Baker Klein Engineering a constat în instalarea unui perete de susținere din panouri sintetice de 1,5 m înălțime, care să protejeze curțile rezidenților de acțiunea apei din zona mlăștinoasă adiacentă. Pentru instalarea panourilor s-a folosit o vibră de 750 kg atașată unui excavator, iar viteza de instalare realizată de echipa de muncitori a fost de 100 metri liniari /zi. Dupăa introducerea panourilor în pământ, zona din spatele peretelui a fost excavată, pentru instalarea geogrilelor. Acestea au fost așezate pe 2 niveluri, deasupra cărora s-au compactat straturi de pământ cu grosimea de 60 cm, iar conectorii speciali SheerScape®, prinşi în ochiurile geogrilei, au fost ataşaţi de panourile sintetice. Pentru a asigura drenajul apei, peretele de susținere a fost prevăzut cu barbacane la fiecare 15 m. Greutatea redusă a panourilor sintetice SheerScapeTM a ușurat manipularea lor în spațiile înguste și a redus semnificativ costurile de transport de la furnizor până la locul de instalare cat şi impactul asupra mediului.

Mai multe informaţii despre terasamente