Share |

Suprainaltarea digului de pamant de la Gouldsboro

 • 1

  1

 • 2

  2

 • 3

  3

 • Gouldesboro Dam Aerial

  Gouldesboro Dam Aerial

Considerații generale

În vara anului 2007, au început lucrările proiectului de înlocuire a deversorului și reabilitarea canalului de evacuare al lacului Gouldsboro, în rezervația cu același nume. Această reabilitare a necesitat și o supraînălțare a digului de pământ de pe lacul Gouldsboro, pentru a atinge nivelul necesar de protecție împotriva inundațiilor cu rată de apariție o dată la 100 de ani. Soluția cea mai ieftină, rapidă și eficientă s-a dovedit a fi instalarea unui perete de palplanșe sintetice ShoreGuard® produse de Crane Materials International. Totată gama de palplanşele sintetice ShoreGuard® îndeplineşte criteriile de performanță cerute de Agenția Federală de Gestiune a Situațiilor de Urgență (FEMA) cât si normele cerute de Corpul de Ingineri ai Armatei SUA (USACE), astel impunând-o ca soluţie optimă datorită costului scăzut, eficienţei de instalare cât şi a duratei lungi de exploatare.

Tema proiectului

Digul de pământ din rezervația Gouldsboro, districtul Wayne, construit in jurul anului 1900 a fost achiziționat de către Departamentul de Conservare al Resurselor Naturale (DCNR) în primăvara anului 2004. Degradările structurale au avansat până când, în iarna anului 2005, a fost necesara golirea totala a lacului. Construcția noii structuri din beton armat a călugărului pentru reglarea nivelului lacului a început în vara anului 2007. Rolul instalării peretelui de palplanșe sintetice lung de 130 m era acela de a oferi protecție împotriva inundațiilor. La final, a fost instalată o protecție de mal din beton celular în jurul noii structuri, iar conducta de evacuare din zidarie de piatră a fost reabilitată.

Soluția/ Impactul

Palplanșele sintetice ShoreGuard® sunt cele mai avansate de pe piață din punct de vedere tehnologic. Aceste palplanșe co-extrudate oferă durabilitate și performanțe superioare datorită tehnologiei de fabricație XCR™.

Tehnologia XCR™ presupune existența unui strat exterior din PVC virgin care asigură o protecție împotriva razelor ultraviolete pe întreaga suprafață expusă. XCR™ oferă beneficii suplimentare produsului prin faptul că palplanșele sintetice ShoreGuard® nu sunt sensibile la factorii de mediu (temperatură, acțiunea apei, a agenților chimici sau petrochimici) asa cum se întâmplă cu alte materiale atunci când sunt expuse diferitelor tipuri de soluri timp de mai multe decenii. Nu în ultimul rând, renura (mamă-tată) I-Beam Lock™ oferă o rezistență mărită în zona de legatură dintre palplanșe.

Construcția/ realizarea

Prima faza a proiectului a fost reprezentată de o supraînălţare a digului de pamânt cu palplanșe ShoreGuard® SG-300 de 5 m lungime si late de 30 cm. Peste 120 m liniari de palplanșe au fost introduse în pământ la adâncimea de 4,2 m pentru a întruni cerințele de de 1 la 100 împotriva inundațiilor.  În faza a 2-a a proiectului, partea expusă a peretelui a fost acoperită cu o bermă pentru mărirea rezistenței. Palplanșele ShoreGuard® au servit drept suport pentru bermă, dar și ecran de etanșare împotriva infiltrațiilor.  Peretele de palplanșe va proteja de asemenea digul de pământ împotriva eroziunii și al stricăciunilor provocate de rozătoare și va oferi posibilitatea măririi pantei bermei prin consolidarea oferită digului de pământ.  Palplanșele sintetice ShoreGuard® s-au dovedit a fi o soluție durabilă și performantă pentru digul de pe lacul Gouldsboro cu beneficii directe si imediata pentru comunitățile din zonă.

Mai multe informaţii pentru regularizări