Share |

Stăvilarul de pe lacul Tecumseh

 • lake-tecumseh-weir-1

  lake-tecumseh-weir-1

 • lake-tecumseh-weir-2

  lake-tecumseh-weir-2

 • lake-tecumseh-weir-3

  lake-tecumseh-weir-3

 • lake-tecumseh-weir-4

  lake-tecumseh-weir-4

 • lake-tecumseh-weir-5

  lake-tecumseh-weir-5

Considerații generale

Tecumseh este un lac de mică adâncime din statul Virginia, aproape de Oceanul Atlantic și estuarul Back Bay, având o suprafață de peste 100 de hectare. Agentia federală  pentru protecția peștilor și a animalelor sălbatice (US Fish and Wildlife Service) și-a canalizat eforturile în vederea amenajării acestor corpuri de apă și ocrotirii speciilor locale. În decursul timpului, acțiunea valurilor a pus în mișcare sedimentele de pe fundul albiei și a cauzat eroziunea malurilor lacului. Ca efecte ale acestor fenomene, au fost observate fluctuații de nivel ale apei, iar sedimentele au fost transportate din lac în estuar, astfel fiind periclitată vegetația acvatică, peștii și păsările existente în acest habitat.

Tema proiectului

Inginerii au hotărât proiectarea a 2 structuri separate. Prima dintre ele a fost reprezentată de o îndiguire compusă din 2 pereți de palplanse ancorate spate în spate, cu scopul de a stabiliza nivelul apei lacului și a limita transferul de aluviuni. Pereții de palplanşe urmau sa aibă o lungime de 12 m și o fișă de 4,5 m care să protejeze împotriva fenomenului de afuiere. Cea de a doua structură avea ca scop consolidarea bermei care proteja digul de pământ existent și care era afectată sever de eroziunea apei. Agentia mai sus menţîonată (US Fish and Wildlife) a cerut o soluție care să nu afecteze mediul, să reziste la acțiunea rozătoarelor și să aibă o durată de exploatare cât mai ridicată. Oțelul, dar și lemnul tratat chimic aduceau probleme precum ruginirea relativ rapidă în mediul salin și/sau eliberarea de substanțe chimice în apă, foarte dăunătoare pentru pești și pentru vegetația acvatică. O structură din beton nu era nici ea viabilă deoarece acțiunea apei sărate ar fi provocat deteriorări severe, într-o perioadă scurtă de timp, iar construirea propriuzisă ar fi avut un impact dur, nefavorabil asupra habitatului.

Palplanşele sintetice ShoreGuard® s-au dovedit a fi cele mai indicate pentru realizarea ambelor structuri deoarece respectau cerințele de proiectare, oferind și unele avantaje legate de usurința instalării. Greutatea specifică mică a palplanselor sintetice, în comparație cu a altor materiale, face posibilă instalarea lor cu puține utilaje, într-un timp mult mai scurt, ceea ce reduce la minimum impactul lucrărilor asupra mediului. Palplanşele ShoreGuard® și-au demonstrat performanțele în sutele de proiecte realizate cu succes în colaborare cu US Fish and Wildlife Service căt şi cu Corpul de Ingineri ai Armatei SUA (USACE), ceea ce a accelerat procesul de acceptare al acestei soluții pentru cele două structuri.

Tehnologia XCR™ și materialele folosite la fabricarea palplanşelor ShoreGuard® au asigurat o protecție împotriva razelor ultraviolete, a substanțelor chimice, dar și împotriva rozătoarelor, prelungind astfel durata de viață estimată pentru acest proiect.

Soluția/ Impactul

Digul de pe lacul Tecumseh are o înălțime de 30 cm deasupra nivelului mării, fapt ce determină expunerea lui în perioada toamnă-primăvară și submersarea lui pe parcursul verii, atunci când mareea ridică nivelul apei cu până la 45 cm. Digul din palplanse ShoreGuard® acționează prin reducerea tranzitului de apă spre interiorul lacului, ajutând la sedimentarea suspensiilor. Agențiile de mediu au raportat o reducere cu 90% a cantității de 2000 de tone de sedimente care erau transportate anual de către apă, de pe albia lacului Tecumseh. Stabilizarea nivelului apei a ajutat la repopularea lacului cu pești, vegetație acvatică și păsări de baltă și a permis, de asemenea, extinderea sezonului pentru plimbările de agrement cu barca pe lacul Tecumseh, cu 190 de zile pe an.

Construcția/ realizarea

Lucrările pentru instalarea pereților de palplanse sintetice au început în septembrie 2010. Pentru a proteja habitatul natural al zonei, s-a amenajat o zonă de pregătire a utilajelor, sculelor și materialelor la o distanță de 800 m de locul de instalare al digului. O barjă metalică cu motor a fost folosită pentru transportul palplanselor, a echipei de muncitori și al utilajelor între cele două amplasamente. Cei doi pereți paraleli de palplanşe cu lungimea de 12 m, ancorați reciproc, au fost instalați folosind palplansele ShoreGuard SG-625 cu lungimea de 7,3 m. Acestea au fost introduse în albia lacului cu ajutorul unei vibre atașate unui excavator care s-a aflat pe barjă în timpul lucrului, pentru a perturba cât mai puțin mediul înconjurător. Digul pentru consolidarea și protecția bermei afectate de eroziune a fost realizat cu palplanse sintetice ShoreGuard SG-325 de 2,4 m lungime, instalate de-alungul digului de pământ până la adâncimea de 1,8 m, asigurând astfel și eliminarea infiltrațiilor de apă. La final, a fost instalat un sistem cu un peridoc ghidat de șine metalice, care să permită traversarea digului de pământ de către ambarcațiuni de gabarit limitat.

Mai multe informaţii pentru regularizări