Reabilitarea digului din Lycoming
Considerații generale
De mai bine de 25 de ani, palplanşele sintetice au fost folosite pentru stabilizarea, îmbunătățirea performanțelor și reparația digurilor din SUA şi din Europa. În anul 2007, Pennsylvania s-a alăturat unei liste lungi de state care utilizează palplanşele sintetice în acest scop. Construit in anul 1951, digul din Lycoming oferă și o sursă de apă potabilă curentă pentru localitățile adiacente. După 60 de ani de serviciu pentru comunitate, digul avea nevoie de îmbunătățiri.
Tema proiectului
Administrația barajului din regiunea Lycoming a angajat firma Schnabel Engineering pentru a găsi cea mai bună soluție de reabilitare a digului. După cercetări făcute la fața locului și simulări cu programe specializate de calcul, proiectanții au propus o soluție care a constat în înălțarea digului cu încă 2,4 m din care înalţarea bermei existente cu 90 cm după care instalare unui perete din palplanşe sintetice de tip ShoreGuard® cu o înălțime liberă, în consolă, de 1,5 m. Alte îmbunătățiri prevăzute de proiect au fost două pasarele fabricate de GatorBridge. Fiecare dintre aceste pasarele s-a construit pe o distanță de cca. 25 m, pentru a oferi căi de acces la călugări.
Soluţia/ impactul
Pentru reabilitarea digului de pământ lung de 370 m inginerii au contactat Crane Materials International, o firmă producătoare de palplanşe sintetice. Digul a fost supraînălțat 90 cm cu pământ compactat, fiind instalat și un perete de palplanse sintetice lungi de 3,90 m în axul digului de pământ. Palplansele au fost introduse la o adâncime de 2,30 m pentru a se realiza şi o ecranare, lăsând o înălțime liberă de 1,6 m. Proiectanții au ales palplansele sintetice ShoreGuard® pentru această consolidare de dig datorită performanțelor dovedite în timp în domeniul îndiguirilor căt și al protecțiilor împotriva infiltrațiilor.
Tehnologia XCR™, folosită în exclusivitate la fabricarea palplanselor ShoreGuard®, s-a dovedit a oferi cea mai performantă protecție împotriva degradărilor cauzate de razele UV, rozătoare, infiltrații și vandalism.
Au fost construite și 2 pasarele din aluminiu model GatorBridge care să asigure acces la stația de control a barajului. Beneficiarul a fost mulțumit de soluția ecologică și în același timp nepretențioasă din punct de vedere al întreținerii pentru aceste 2 pasarele. Materialele folosite în cadrul acestui proiect au redus costurile proiectului cu mai mult de 30% față de soluția clasică ce presupune folosirea oțelului. Cele 2 pasarele, instalate pe o lungime de peste 25 m fiecare, au fost aduse în amplasament sub formă de prefabricate, care au fost manipulate și instalate cu ajutorul unei macarale.
Construcția/ realizarea
În luna iulie a anului 2007, a început instalarea peretelui de palplanşe sintetice model ShoreGuard SG-550, acestea având o lungime de 3,90 m și o lățime de 30 cm. Echipa de muncitori a folosit un excavator cu un ciocan vibrator atașat cu care a reușit să introducă palplanşele sintetice în pământul cu rezistență ridicată la penetrare. Straturile de pământ au variat între nisip argilos și argilă cu pietriș. Viteza de instalare a peretelui de palplanşe a fost de 30,0 – 45,0 ml/zi, pentru lungimea totală de peste 370 m. Un capac de aluminiu și un lonjeron model TimberGuard au fost montate la sfârșitul lucrării pentru a da un surplus de rigiditate peretelui. Aceste 2 componente rezistente la razele UV si avand o durabilitate ridicată, au fost furnizate de CMI.