Share |

Rezervația naturală The Wilds

 • The Wilds 1

  The Wilds 1

 • The Wilds 2

  The Wilds 2

 • The Wilds 3

  The Wilds 3

 • The Wilds 4

  The Wilds 4

 • The Wilds 5

  The Wilds 5

Considerații generale

The Wilds este cea mai mare rezervație naturală din America de Nord, cu o întindere de peste 4.000 de hectare. Misiunea acestei rezervații este conservarea speciilor de animale și plante prin educarea publicului, știință dar și experiență personală. Aproape un deceniu de planificare, evaluări și strângeri de fonduri a dus la amenajarea a 18 hectare de teren mlăștinos. Acest proiect a ajuns într-un stadiu critic în 2007 când castorii au abandonat, din motive necunoscute, barajul ridicat de ei, fapt ce a dus la secarea mlaștinii. Rezervația a primit fonduri de la Agenția de Protecție a Mediului din Ohio (EPA) și de la “Programul pentru protecția peștilor și a vieții sălbatice din Statele Unite” pentru a restabili nivelul apei din zona afectată, pentru a replanta mii de specii native de plante și pentru a construi o rețea de cărări şi poteci pentru turişti.

Tema proiectului

Cardno JFNew was contracted to design and build a structure that would lead to the restoration of the wetlands. Early designs outlined a weir constructed of concrete. Wilds staff was concerned that the industrial look of concrete would create an eyesore compared to the lush landscape. Contractor bids for the concrete weir came in way above budget, leading the Wilds to request a new design using vinyl sheet pile. The resulting vinyl design and bids were half the cost of the original concrete bid. More importantly for the Wilds was the fact that ShoreGuard® sheet piling is a sustainable, eco-friendly building material made predominately from post-industrial recycled materials. The Wilds were able to complete the restoration using environmentally conscious materials, setting the standard for other local conservation projects.

Soluția/ Impactul

La scurt timp după instalarea peretelui de palplanșe, rezervația The Wilds a înregistrat un interval de ploi torențiale care a dus la creșterea nivelului apei cu 45 cm peste cel normal pentru acea perioadă a anului.

Lacul, cu o suprafață de 16 hectare, a deversat cca 247.000 m3 de apă înspre digul proaspăt instalat. Au fost multe îngrijorări cu privire la rezistența palplanșelor sintetice la asemenea presiune extraordinară. Cu toate acestea, managerul de proiect a confirmat performanțele deosebite pe care palplanșele sintetice le-au avut pe timpul ploii torențiale cu rată de apariție o dată la 100 de ani, spunând că acest lucru “a facut credincioşi din atei”. Un film facut in timpul ploilor a fost trimis districtelor învecinate, creând un exodus de specialişti dornici de a se documenta de la acest proiect. Toţi au comentat cu precădere asupra aspectului “natural” al barajului din palplanşe PVC, detarminând pe mulţi in a demara proiecte cu aplicaţie palplanșe sintetice pentru alte indiguiri în rezervații asemănătoare. Administrația The Wilds a procedat la instalarea a încă zece diguri de palplanșe sintetice de dimensiuni mai mici, folosind materialul rămas de la proiectul original.

Construcția/ realizarea

Planurile aferente proiectului au specificat utilizarea palplanșelor sintetice ShoreGuard® SG-525 și a capacului AW-1075 montat la partea superioară a peretelui. Echipa care a efectuat instalarea a fost compusă din 2 muncitori fără experiență în domeniul palplanșelor sintetice, dar care mai lucraseră cu palplanșe metalice. Aceștia au adus un mini-excavator la punctul de lucru pentru a limită cât mai mult perturbarea arealului rezervației. Palplanșele cu lungimea de 4 metri au fost introduse în stratul de argilă tare al pământului. Datorită lăţimii relativi mari (61 cm) a palplanşei, atăt numarul de “bateri” căt şi numarul de renuri pe unitatea de lungime a peretelui a fost relativ mic, astfel crescand eficienţa instalării căt şi îmbunătăţind permeabilitatea digului. Acest tip de profil are sistemul de îmbinare I-BeamLock® care mărește rigiditatea  renurii căt și ușurința instalării. Prin instalarea capacului ShoreGuard® AW-1075, pe lănga aspectul elegant s-a obţinut şi o rezistența și rigiditate sporită a peretelui. Managerul de proiect a fost foarte impresionat de ușurința transportului și montării palplanșelor sintetice. Toate cele zece lucrări care au urmat acesteia au folosit aceeaşi echipă doi oameni şi acelaşi utilaj uşor ca la prima instalare.

Mai multe informaţii pentru regularizări